Blog

OpenShift voor dummies

Wanneer je in de IT werkt, weet je dat het soms lastig is om aan je familie en vrienden uit te leggen wat je dan precies doet. Het is vaak aftasten hoe ver je bij iemand de diepte in kan gaan. Vanuit mijn salesachtergrond heb ik ervaring met het uitleggen van complexe materie aan mensen buiten de industrie. Toch is het vaak zoeken naar het juiste verhaal.

Toen ik bij Hot Potatoes startte, vertelde ik op verjaardagen dat ik bij een managed hosting partij werk. We hosten met name complexe applicaties op onze zelfgebouwde cloud. Meestal was dat afdoende maar soms bleek dat te ingewikkeld. “Het via internet beschikbaar maken van computerprogramma’s” bood dan vaak uitkomst, al dekt dat bij lange na niet de lading.

Hot Potatoes is partner van Red Hat. We hebben de samenwerking met name opgezocht vanwege hun OpenShift propositie gebaseerd op het Kubernetes containerplatform. Bij mijn eerste kennismaking met Hot Potatoes werd mij verteld over de samenwerking en de mogelijkheden van OpenShift. Ik raakte meteen enthousiast maar merkte dat ik moeite had met het uitleggen van OpenShift aan mijn omgeving.

Door zelfstudie en gesprekken met mijn collega’s weet ik OpenShift goed uit te leggen aan mensen met een technische achtergrond. Ik worstelde echter nog steeds bij het uitleggen aan mensen uit mijn omgeving zonder inhoudelijke kennis. Totdat ik bezig was met onze salespresentatie en op zoek ging naar een afbeelding van een containerplatform.

Ik kwam afbeeldingen tegen van zeecontainers. Een revolutionaire ontwikkeling in de transportsector. Een standaardmaat waardoor vervoerders konden rekenen met standaardafmetingen. Het overladen van schip via trein naar vrachtwagen ging veel eenvoudiger, sneller en dus goedkoper. Bovendien kwam automatiseren stukken dichterbij.

De vergelijking met OpenShift is goed te maken. Alle afhankelijkheden van de software stoppen we in een container. Net als de zeecontainer is  deze makkelijk te verplaatsen, bijvoorbeeld van een testomgeving naar een productie omgeving. Het is tenslotte een standaard formaat wat op iedere infrastructuur kan draaien, zowel virtueel als op een fysieke server. Ideaal voor ontwikkelaars. We bouwen een omgeving dusdanig voor je op dat je meteen aan de slag kunt. Je bent dus niet meer afhankelijk van de infrastructuur.

Maar ook voor hostingactiviteiten biedt OpenShift uitkomst. Containers zijn eenvoudig op te bouwen en OpenShift zorgt er voor dat er automatisch containers bijkomen als er meer gebruikers inloggen op de applicatie. Wanneer het rustiger wordt, worden containers weer verwijderd. Als klant betaal je dus alleen voor de omgeving die je daadwerkelijk gebruikt zonder in te leveren op performance. Die automatiseringsslag maakt OpenShift zo interessant ten opzichte van andere containerplatforms.

Wil je weten wat de voordelen van OpenShift voor jouw organisatie kunnen zijn? Bel of mail ons op 088 – 105 1200 of info@hotpotatoes.nl.

11
No Comments

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.